• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/anadolu1958
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327444944
  • https://www.youtube.com/channel/UCocxrESu_QGlKCa9nZpDTDw

TRANSLATE (ÇEVİRİ)
COVID-19 SAĞLIK BAKANLIĞI
COVID-19 VİSUALİZER
KÜLTÜR PORTALI
İSMET TAŞ MAKALELERİ
İÇ ANADOLU BİRLİĞİNİN (İÇAN) MANİFESTOSU
İÇ ANADOLU BİRLİĞİNİN (İÇAN) MANİFESTOSU İÇAN’LI OLMAK, VATAN, DEVLET, MİLLET, BAYRAK VE TÜRKİYE SEVDALISI OLMAKTIR. TÜRKİYE’NİN GÖZ BEBEĞİ, MEDARI İFTİHARI, TOPLUMUN EN ALT KADEMESİNDEN EN ÜST KADEMESİNE VARINCAYA KADAR SAHİP ÇIKMAK, SAHİPLENMEKTİR. MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERE BAĞLI, İSLAMA SAYGİILI OLMAKTIR. İNANDIĞI DEĞERLER UĞRUNA CANINI SEVE SEVE GÖZÜNÜ KIRPMADAK BİR SANİYE TEREDDÜT ETMEDEN VERMEKTİR. DÜŞKÜNÜN ELİNDEN TUTUP KALDIRAN, YAŞLIYA, ENGELLİYE, BÜYÜĞE SAYGIDA KUSUR ETMEYEN, MERHAMETLİ OLAN, KÜÇÜKLERE SEVGİDE VE ŞEVKATTE SINIR TANIMAYAN KOL KANAT GERMEKTİR. DÜŞKÜNE DESTEK, YANINDA OLMAK, YARDIM VE FEDAKÂRLIKTA SINIR TANIMAMAKTIR. İÇAN’LI OLMAK, DÜRÜST, NAMUSLU, AHLAKLI, FAZİLETLİ, ŞEVKATLİ, MERHAMETLİ, İÇİ –DIŞI BİR OLAN SAMİMİ İNSAN OLMAKTIR. İYİYİ, GÜZELİ, MUTLULUĞU, SEVİNCİ, ÜZÜNTÜYÜ, KEDERİ, ACIYI, GÖZYAŞINI PAYLAŞMAKTIR. İÇAN’LI OLMAK, HEDEFİ BÜYÜK, AZMİ GÜÇLÜ, BASİRETİ AÇIK, İRADESİ KUVVETLİ OLMAKTIR. TARİHİNİ BİLMEK, ECDADINA SAHİP ÇIKMAK, GELECEĞİNİ BİLİM VE İRFAN ÜZERİNE KURAN, OSMANLININ TORUNU OLMAKTIR. İÇAN’LI OLMAK, BARIŞIN, ADALETİN, KARDEŞLİĞİN, DOSTLUĞUN, İYİLİĞİN, DÜRÜSTLÜĞÜN, SEMBOLÜ OLMAK, KENDİNİ VE HADDİNİ BİLMEKTİR. İÇAN’LI OLMAK, AİDİYAT HİSSİ İLE BAĞLI OLMAK, BEN İÇAN’LIYIM DİYEBİLMEKTİR.
Takvim
Hava Durumu
BAĞIŞ YAP
Site Haritası
ÜNİVERSİTELERİMİZDE REKREASYON ALANININ ÖNEMİ

ÜNİVERSİTELERİMİZDE REKREASYON ALANININ ÖNEMİ

Kongrede birçok önemli konu başlığı altında sunumlaryapıldı. Bunlardan birisi de Prof. Dr. Kerem Yıldırım Şimşek hocamızın yapmış olduğu, “Üniversitelerimizde Rekreasyon Alanının Önemi” konusundaki sunumuydu.

“Rekreasyon” bir çoğumuzun ilk defa duyduğu bu kelimebirçok alanda olduğu gibi özellikle deüniversitelerimizde çok büyük anlam taşımaktadır. Rekreasyon; bireylerin yapmış olduğu iş ve eylemlerden sonra serbest kalan zamanlarda yaptıkları gönüllü olarak ruhsal ve fiziksel bütünlüğü sağlamak, boş zamanlarını etkin bir şekilde değerlendirmek üzere yapılan aktivitelerin tamamı” olarak kısaca tarif edilmektedir.  

Prof. Dr. Kerem Yıldırım Şimşek hocamız, Türkiye’de ilk defa Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Rekreasyon alanı düzenleyerek bu alanın üniversitelerimizde yaygınlaşması konusundaki çalışmaları ile dikkat çekti.

Prof. Dr. Kerem Yıldırım Şimşek, “bir toplumun sahip olduğu potansiyel, geliştirdiği olanaklar ve ortamlar, üyelerinin mutluluğunu artırmanın yanı sıra çalışan verimliliğini destekleyerek ülke ekonomisinin kalkınmasına katkı sağlayabilir. Üniversite kampüsleri sadece bilimin üretildiği ya da eğitimin verildiği bir ortam değildir. Günlük yaşamın en az 8 saatinin geçirildiği bir ortamda kampüs üyeleri (akademisyen, idari personel ve öğrenciler) örgütsel bağlılığı sağlayan, kişilerarası güveni oluşturan, motivasyonu yükselten, sağlıklı olmayı sağlayan, stres atılabilen, sosyalleştiren ve tatmin eden kampüs ortamlarına ihtiyaç duymaktadır. İfade edilen bu unsurları ortaya çıkaracak rekreasyonel fırsatlarla donatılmış yaşanabilir kampüs ortamları, verimliliğin artırılmasında etkili olabilir ve ülke ekonomisine dolaylı olarak katkı sağlayabilir …“  ifadeleri ile rekreasyon alanının önemini belirtti.

Birçok bilim adamının; rekreasyon alanının fitness ve sağlık durumunu geliştirdiğini, ahlak gelişimine, duygusal, psikolojik, bilişsel ve sosyal yönden katkı sağladığı, öz güveni artırdığı, stres ile mücadele etme becerisini geliştirdiği, liderlik ve iletişim becerilerini güçlendirdiği, içsel motivasyonu sağladığı, bireyleri sosyalleştirdiği, zaman yönetimini geliştirdiği vs. konusunda bilimsel çalışmaları bulunduğu bilinmektedir.

Ayrıca bilim adamları, rekreasyon alanlarının aktif çalışanların verimliliğini artırdığını, kurumun başarısına da ciddi katkılar sağladığını da ifade etmişlerdir. Bu anlamda elbette, okul, belediye, askeri birlik, dernek, vakıf, sendika ve benzeri yerlerde de rekreasyon alanı olabilir olmalıdır da. Ancak rekreasyon alanı üniversitelerimiz için olmazsa olmazlardandır. 

Yapılan akademik çalışmalarda kampüslerdeki rekreasyon alanlarının temel amaçlarının; öğrencilerin, akademik ve idari personelin hatta halkın fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak olduğu, katılımcıların kişisel imaj geliştirebilmelerini  ve güçlü sosyal ilişkiler kurmalarını sağladığını, üniversite deneyimlerini zenginleştirmek ve liderlik yetenekleri kazandığı da ifade edilmektedir. 

Rekreasyon alanının ne kadar önemli olduğuna baktığımızda aklımıza hemen şu soru geliyor. Bu anlamda ülkemizde bulunan, vakıf üniversiteleri dahil olmak üzere 207 üniversitenin kaçında böyle bir alan ve konu ile ilgili yönetmelikleri var? Şimdilik sadece Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve bu fakültenin hazırlamış olduğu yönetmelik. 

Bu yönetmeliğin 1. Maddesinde; “Bu Yönergenin amacı, Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencilerinin ve çalışanlarının, ruh ve beden sağlığını korumak, mesleki becerilerini destekleyici eğitimsel çalışmalar yapmak için sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin planlamasını yapacak, organize edecek ve destek verecek Eskişehir Teknik Üniversitesi Kampüs Rekreasyonu Ofisinin çalışma usul ve esaslarını belirlemektir” denilmektedir.

Üniversitelerimizin bilim yuvası olduğu gerçeği ışığındabaşta YÖK olmak üzere bütün üniversitelerimizin rektörleri öncelikle bu konuya eğilmelerinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatalım. 

Üniversitelerimiz imkanlar ölçüsünde  rekreasyon alanlarını mümkün olan en kısa zamanda önlerinde ki engelleri aşarak gerçekleştireceklerine inanıyorum.

İsmet Taş – İç Anadolu Birliği Genel Başkanı

        Türk Dünyası Akademisyenler ve Bürokratlar Birliği Genel Başkanı

         Dünya Muhabirler Birliği Türkiye Başkanı

  
342 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
TÜRKİYE HABER
KÜLLİYE TV
TİVİ6
Namaz Vakitleri
TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI
DJB.AZ
İNTERNET HABER
MASALLARIN SESİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.870034.0057
Euro37.641937.7928
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam25
Toplam Ziyaret4267347
Saat