• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/anadolu1958
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327444944
  • https://www.youtube.com/channel/UCocxrESu_QGlKCa9nZpDTDw

TRANSLATE (ÇEVİRİ)
COVID-19 SAĞLIK BAKANLIĞI
COVID-19 VİSUALİZER
KÜLTÜR PORTALI
İSMET TAŞ MAKALELERİ
İÇ ANADOLU BİRLİĞİNİN (İÇAN) MANİFESTOSU
İÇ ANADOLU BİRLİĞİNİN (İÇAN) MANİFESTOSU İÇAN’LI OLMAK, VATAN, DEVLET, MİLLET, BAYRAK VE TÜRKİYE SEVDALISI OLMAKTIR. TÜRKİYE’NİN GÖZ BEBEĞİ, MEDARI İFTİHARI, TOPLUMUN EN ALT KADEMESİNDEN EN ÜST KADEMESİNE VARINCAYA KADAR SAHİP ÇIKMAK, SAHİPLENMEKTİR. MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERE BAĞLI, İSLAMA SAYGİILI OLMAKTIR. İNANDIĞI DEĞERLER UĞRUNA CANINI SEVE SEVE GÖZÜNÜ KIRPMADAK BİR SANİYE TEREDDÜT ETMEDEN VERMEKTİR. DÜŞKÜNÜN ELİNDEN TUTUP KALDIRAN, YAŞLIYA, ENGELLİYE, BÜYÜĞE SAYGIDA KUSUR ETMEYEN, MERHAMETLİ OLAN, KÜÇÜKLERE SEVGİDE VE ŞEVKATTE SINIR TANIMAYAN KOL KANAT GERMEKTİR. DÜŞKÜNE DESTEK, YANINDA OLMAK, YARDIM VE FEDAKÂRLIKTA SINIR TANIMAMAKTIR. İÇAN’LI OLMAK, DÜRÜST, NAMUSLU, AHLAKLI, FAZİLETLİ, ŞEVKATLİ, MERHAMETLİ, İÇİ –DIŞI BİR OLAN SAMİMİ İNSAN OLMAKTIR. İYİYİ, GÜZELİ, MUTLULUĞU, SEVİNCİ, ÜZÜNTÜYÜ, KEDERİ, ACIYI, GÖZYAŞINI PAYLAŞMAKTIR. İÇAN’LI OLMAK, HEDEFİ BÜYÜK, AZMİ GÜÇLÜ, BASİRETİ AÇIK, İRADESİ KUVVETLİ OLMAKTIR. TARİHİNİ BİLMEK, ECDADINA SAHİP ÇIKMAK, GELECEĞİNİ BİLİM VE İRFAN ÜZERİNE KURAN, OSMANLININ TORUNU OLMAKTIR. İÇAN’LI OLMAK, BARIŞIN, ADALETİN, KARDEŞLİĞİN, DOSTLUĞUN, İYİLİĞİN, DÜRÜSTLÜĞÜN, SEMBOLÜ OLMAK, KENDİNİ VE HADDİNİ BİLMEKTİR. İÇAN’LI OLMAK, AİDİYAT HİSSİ İLE BAĞLI OLMAK, BEN İÇAN’LIYIM DİYEBİLMEKTİR.
Takvim
Hava Durumu
BAĞIŞ YAP
Site Haritası
TEFEKKÜR ZAMANI

Şevket Tandoğan  25.4.2020     

standogan06@hotmail.com                                            

            Kutlu mevsim Ramazan-ı şerif ayının başında dünü, bugünü ve yarınımızı düşünerek nefis muhasebesi yapmak gerekmektedir. Ramazanda kendimizi mânevî revizyona sokmak için gerekli olan bu muhasebeye TEFEKKÜR denir.

            Tabii ki, kişinin düşünce deryasında kulaç atabilmesi için, irfan pınarlarında yıkanmış temiz duygu ve aklı-selimi bulunmalıdır. Zira nefsine uymuş azgınlarla, Aklı-fikri dumûra uğramış gâfillerin tefekkür imkânı yoktur. Olanlardan ders çıkarmaları da beklenemez.

            Bir an düşünülse, bu kadar mükemmel biçimde esrar ve mu’cizelerle dolu yaratılmış EŞREF-İ MAHLÛK İNSAN, acaba sorumsuz ve başıboş olabilir mi? Bu insan, behâim gibi davranabilir mi?

            Kur’ân-ı Kerim’de sıkça tekrar edilen ikazlardan biri, “Aklınızı kullanmıyor musunuz?”  mealindeki “Efelâ tâ’kılûn” bir diğeri de “Siz hiç düşünmez misiniz?” mealindeki “Efelâ tetefekkerûn” hitaplarıdır.

            İslam âlimleri ilim, irfan ve tefekküre verdikleri önem sayesinde medeniyetin zirvesine çıkmışlar, her alanda başarı ve fütuhat elde etmişlerdir. Mütefekkirler, müçtehitler, mûcitler, kâşifler ve mütehassıs ilim adamları yetişmiş dünyayı aydınlatmışlardır.

            Hz.Peygamberimiz (s.a.v.) Ebu’d-Derda’ya (r.a.) “Aklını artır ki, Allah’a yaklaşasın” buyurmuştur. Zira insana bahşedilen en büyük ve en değerli nimet akıldır. Akıl sayesinde insan yücelir ilim-irfan ve marifet sahibi olur. Böylece dünyevî ve uhrevî saadete erişebilir. Akıl o kadar değerlidir ki, ıssız bir adada hiçbir kitap ve peygamberden haberi olmadan yaşayan bir kişi bile, aklı ile yüce yaratıcısını bulabilir. Yâni kâinata bakarak Allah’ı bulmak mümkündür. Şâirin dediği gibi:

            Varlığın bilmeye ne hacet kürre-i âlem ile.

            Yeter ispatına halk ettiğin bir zerre bile.

            Allah’ın zatı üzerinde düşünmek ve onu aklımızın çerçevesine sığdırmaya çalışmak doğru değildir. Akıl terazimiz onun zâtını tartamaz. Eğer tartmaya zorlarsak terazimiz bozulur. Hz.Peygamberimiz bu konuyu tartışan ashabına hitaben: “Allah’ın yarattıkları üzerinde düşünün, Fakat zatı hakkında sakın düşünmeyin. İdrakiniz yetmez.” Buyurdu.     

            İDRÂKİ-MEÂLÎ BU AKLA GEREKMEZ.

            ZİRA BU TERAZİ BU KADAR SIKLETİ ÇEKMEZ.

            Tefekkür edene, Mütefekkir denir. Edebiyat ıstılahında MÜTEFEKKİR, birçok dalda uzmanlaşarak mukayese ve muhakeme kabiliyetine sahip yüksek seviyede DÜŞÜNÜR demektir. Böyle mütefekkirleri bugün mum ışığıyla arıyoruz.

            Geniş halk yığınları günümüzde, televizyon, internet ve diğer dijital iletişim araçlarına kilitlenmiş adeta bağımlı hale gelmiş durumda. Tefekkür şöyle dursun, okuma-yazmayı unutmak üzere. Dolayısıyla bilim ve fikir hayatımız sığ ve dar bir çevreye sıkışmış bulunmaktadır.

            Elbette mütehassıs akademisyen bilim ve fikir adamlarımız, değerli hocalarımız var. Ancak böyle ilim ve hikmet sahibi mütefekkirler yok denecek kadar azdır.

            İlahiyat dallarında uzmanlaşarak Prof.ünvanı almış kimi hocalar, birer din eleştirmeni olmuş, yerleşik geleneksel İslam anlayış ve uygulamasını diline dolamış hep eleştiriyor, İslâmiyeti kuşa çevirmeye çalışıyorlar. Maşaallah teravihin farz-vacip olmadığını söyleye, söyleye cemaati teravihten soğutmayı başardılar. Ne güzel! camiler de kapalı.

            Alaylı tabir edilen, medrese eğitimi almış ve bazı medrese ilimlerini hızlıca okuyarak, irşad ve tedris hizmetlerine yönelmiş kimi hocalar da tefsir ve hadis usulü ilminden bîhaber vaaz etmektedir. Bunlar elindeki anahtar bilgilerle yüksek ilimlerin kapısını aralamaya ve tetebbuata çalışan tembel hocalardır.

            Tefekkürsüz halk yığınları bir tarafa, bilim dünyamız da yetersiz ve tembeldir. Mevcutlardan da istifade edilmiyor. Dünyanın değişik bölgelerinde çok değerli ilim-irfan sahibi mütefekkir âlimler, mucitler, kâşifler elbette vardır, ancak biz yeteri kadar yararlanmıyoruz.

            Bizi yoktan var eden, insan olarak yaratan, hayat veren, sayısız nimetlerle donatan ve en önemlisi İslam ile şereflendiren Hz.Allah’ı tefekkür edip, teşekkür etmeliyiz. Verdiği nimetlerin çeşitlerini saymak istesek, ömrümüz boyunca sayamayız. Buna rağmen nankör ve şımarık davrandığımız için gazaba uğradık Mevlâ bizi virüsle terbiye ediyor.

            Varlık âlemini milimetrik bir denge içinde yaratıp yöneten ilâhi kudreti görmemek için akılsız olmak lazım. Bu hayatın fâni olduğunu ve bir gün sonu geleceğini kabul etmeliyiz. Yani âhiret vardır. Bir ömür boyu beyin hafızamıza kaydedilen bilgiler, amel defteri olarak önümüze konulacaktır. İşlediğimiz iyi veya kötü her şeyi apaçık göreceğiz. Ağzımız mühürlenecek, ellerimiz konuşacak, ayaklarımız şahitlik yapacaktır.

            Muhasebemizi iyi yaparak kibir, riya, haset, cimrilik, hırs ve benzeri nefsânî hastalıklardan kurtulmaya ve tövbe etmeye çalışmalı, tam bir ihlas ve sadâkatle Allah’a yönelmelidir.

            Akıllı insan, doğum ve ölüm denilen iki durak arasındaki kısacık hayatı doğru yaşayarak, imtihanı kazanan kişidir. Saygılarımla.

  
934 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
TÜRKİYE HABER
KÜLLİYE TV
TİVİ6
Namaz Vakitleri
TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI
DJB.AZ
İNTERNET HABER
MASALLARIN SESİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam379
Toplam Ziyaret4272645
Saat